Hvad børn IKKE ved, har de ondt af.
Hvis I er i en situation, hvor I oplever fysisk eller psykisk sygdom, misbrug, selvmord, skilsmisse, traumer eller andre svære livsomstændigheder, er det afgørende vigtigt og nødvendigt, at I taler med jeres barn om det.
Jeres barn ved uden tvivl, at noget er galt. Børn fornemmer alt og ved mere, end vi tror – også helt små børn. De fleste børn taler ikke uopfordret om, hvordan de har det. De mangler ord, og de har brug for forældrenes hjælp til at sætte ord på det svære. I nogle tilfælde holder de sig også tilbage for at beskytte deres forældre. Når forældre har det svært, gør børn alt for at tilpasse sig, og man kan foranlediges til at tro, at barnet trives. Alle børn, der lever i et familiemiljø, der er ramt af sygdomme eller kriser, er påvirkede. Mange børn tror, at de er skyld i, at deres forældre har det svært, at de har skabt krisen i familien. Begrundelsen for, at man ikke taler med barnet, er ofte et ønske om at beskytte barnet mod sandheden. Men tavsheden skåner ikke, den lader barnet i stikken.
Det kan være svært selv at tale med sit barn, når man selv er i krise eller har det svært. Vi tilbyder familiesamtaler, hvor vi sammen med jer som forældre og barnet taler om de svære ting, der lige nu præger jeres liv.
Kontakt os for en nærmere drøftelse.
Hvis I ønsker at læse mere om familiesamtaler, eller hvordan man taler med sine børn om svære emner, kan Karen Glistrups bøger anbefales:
Hvad børn ikke ved… har de ondt af (2014)
’Snak om det med alle børn – en bog om angst, depression, stress og traumer’ (2013).
Se evt. også hjemmesiden: http://www.snak-om-det.dk